Skip to main content

«Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “LOTify” για την ιχνηλασιμότητα των αλκοολούχων ποτών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, η εκδήλωση της παρουσίασης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “LOTify” αναφορικά με την ιχνηλασιμότητα των αλκοολούχων ποτών, που έλαβε μέρος στην αίθουσα “ΤΟΝΥ VEGELATOS” του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου αλκοολούχων ποτών, και συγκεκριμένα την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.), τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.) και την Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝ.ΑΠ.Α.Π.Ε.).

Η πιλοτική πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας LOTify αξιοποιεί την πληροφορία των κωδικών παρτίδας LOT, οι οποίοι αναγράφονται υποχρεωτικά σε κάθε συσκευασία κατά την παραγωγή και συμβάλλουν στην ταυτοποίηση της παρτίδας του προϊόντος μέσω της ιχνηλασιμότητας, δηλαδή της διαδικασίας παρακολούθησης της διακίνησης του προϊόντος.  Το LOTify κατά την πιλοτική λειτουργία του θα μπορεί να ταυτοποιεί τον αριθμό LOT στο μεγαλύτερο όγκο εισαγόμενων  και εξαγόμενων αλκοολούχων ποτών. Τεχνικός πάροχος για την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι η ελληνική πιστοποιημένη εταιρεία ONLINE DATA.

O Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κος Γεώργιος Πιτσιλής ανοίγοντας την εκδήλωσε διαμήνυσε πως «Η δωρεάν παραχώρηση προς τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (κυρίως τις Τελωνειακές και τις Χημικές) νοηματοδοτεί αφενός την εμπιστοσύνη της αγοράς προς τις Υπηρεσίες μας, αφετέρου παρέχει έξυπνα και χρηστικά εργαλεία ελέγχου στη μάχη κατά της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου στον τομέα των αλκοολούχων ποτών.[…] Προσωπικά, ως Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., πίσω από αυτό καθ’ εαυτό το εγχείρημα βλέπω την ευκαιρία για μια κοινή προσπάθεια όλων των ελεγκτικών Αρχών, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα και να δημιουργήσουν μεγαλύτερο χώρο για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε έναν κλάδο που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η υφυπουργός Οικονομικών, κα Αικατερίνη Παπανάτσιου, η οποία αναγνωρίζοντας τη σημασία του εγχειρήματος τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συ-στρατεύονται μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη νοθεία και τη λαθρεμπορία του αλκοόλ, που απειλεί όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη δημόσια υγεία των πολιτών. Οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή θα συναντά πάντοτε την πλήρη αποδοχή και την αμέριστη στήριξή μας

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, κος Ισίδωρος Ρεβάχ τόνισε ότι «Επί σειρά ετών ο κλάδος συνεργάζεται στενά με την Πολιτεία και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές στο έργο της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου. Το LOTify συνιστά το επόμενο βήμα. Πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα άμεσα λειτουργικό και εξελίξιμο που αξιοποιεί την ήδη υφιστάμενη βάση δεδομένων χωρίς πρόσθετο κόστος για το Κράτος».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, κος Νικόλαος Καλογιάννης επεσήμανε ότι «Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του LOTify στηρίχθηκε στη βούληση του κλάδου να ενισχύσει και να συμβάλλει στο έργο των Διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, προσφέροντάς το ως πιλοτικό σύστημα στο Ελληνικό Κράτος. Ελπίζουμε το σύνολο των διωκτικών Αρχών να το αγκαλιάσει και να καταστεί ένα πολύτιμο βοήθημα στη διενέργεια ελέγχων και βάσει της δικής σας ανατροφοδότησης να διευρυνθεί και να εξελιχθεί περαιτέρω».

Την παρουσίαση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των διωκτικών Αρχών, θεσμικοί φορείς και δημοσιογράφοι καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου αλκοολούχων ποτών.

Επικοινωνία

Κρώμνης 47
Αργυρούπολη 16452
Τηλ: 210 8032809 / 6932 717375
e-mail: sp@downtown.com.gr
www.eneap.com.gr