Skip to main content

Στη χώρα μας, περισσότερα από 80 χιλιάδες σημεία HORECA (Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Καφέ Μπαρ και συναφείς επιχειρήσεις), συμπεριλαμβάνουν το εμπόριο αλκοολούχων ποτών στη δραστηριότητά τους. Ως σημαντικός εταίρος της εφοδιαστικής αλυσίδας στους κλάδους εστίασης και  φιλοξενίας, ακούμε και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις επιχειρήσεις-πελάτες μας, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην εθνική οικονομία και την απασχόληση.

Καθημερινά και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, ο κλάδος HORECA στήριξε με ζήλο την Πολιτεία στην εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID19 παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον ψυχαγωγίας για τους συμπολίτες μας. Ωστόσο, το παρατεταμένο κλείσιμο των σημείων πώλησης οι περιορισμοί στη λειτουργία τους καθώς και η εκτόξευση του κόστους πρώτων υλών και  υπηρεσιών εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης, δοκιμάζουν τις αντοχές και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών μας.

Έτσι, η Εν.Ε.Α.Π. πιστεύει πως ο κλάδος HORECA χρειάζεται να στηριχθεί από την Πολιτεία με συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύεται για την προώθηση κοινών θέσεων με τους φορείς του τομέα εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) μέσω της Συμμαχίας #Stirizο_HORECA. Στο  πλαίσιο της συμμαχίας συνυπογράψαμε και θέσαμε σε γνώση της Πολιτείας Χάρτα Κοινών Θέσεων και Δεσμεύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα εστίασης και φιλοξενίας. Τα κύρια αιτήματά μας περιλαμβάνουν τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την επαναφορά του ΦΠΑ στην διαμονή στο 6%, τη μείωση του ΕΦΚ των αλκοολούχων ποτών στο μέσο όρο της Ε.Ε., την παράταση των μέτρων στήριξης από την Πολιτεία, την συμπερίληψη του HORECA στα αναπτυξιακά προγράμματα καθώς και την εξυγίανση του καθεστώτος βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μαζί με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), στην συμμαχία συμμετέχουν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), o Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το σωματείο BARECA, η Ένωση Bartender Eλλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show.

Οι δράσεις της Συμμαχίας

Στηρίζω HORECA

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ #Stirizo_HORECA στη έκθεση HORECA 2023

Σε εκδήλωση με θέμα «Εστίαση και Φιλοξενία – Λιγότεροι έμμεσοι φόροι σημαίνει ώθηση στην ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε από τη Συμμαχία #Stirizo_HORECA στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2023, παρουσιάστηκαν στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ η οποία καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι «Πρωταθλήτρια» στους συντελεστές έμμεσης φορολογίας στον ξενοδοχειακό τομέα και την εστίαση, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τουριστικά ανταγωνίστριες χώρες.

Μάθετε περισσότερα

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ #Stirizo_HORECA στο ATHENS BAR SHOW 2022

Συζήτηση με τίτλο «ΕΦΚ Αλκοολούχων Ποτών: Ένα βαρίδι για την επιχείρηση του bar στην Ελλάδα!» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συμμαχίας «#Stirizo_HORECA για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του τομέα Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα», στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Athens Bar Show, με κοινό επαγγελματίες του κλάδου του bar.

Μάθετε περισσότερα

Τα οφέλη της μείωσης του ΕΦΚ

Την ανάγκη μείωσης του υπέρογκου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη του κλάδου με οφέλη και για την Ελληνική οικονομία και απασχόληση, τονίζει με συνέντευξη της στο GRTimes.gr, η Σοφίκα Παπανικολάου, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) – Η διαρκής προσπάθεια για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Μάθετε περισσότερα

Η συμμαχία #Stirizo_HORECA στην Philoxenia 2022

Τη δυναμική της θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει η νεοσύστατη συμμαχία «Στηρίζω Horeca», που δημιουργήθηκε από επτά φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζόμενων στον ευρύτερο τομέα φιλοξενίας και εστίασης, συμμετέχοντας στη μεγάλη γιορτή του τουρισμού, στην 37η Philoxenia.

Μάθετε περισσότερα

Πρόσκληση για δράση

Συμμαχία #Stirizο_HORECA

Η εφοδιαστική αλυσίδα των αλκοολούχων ποτών αποτελείται από μία κοινότητα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει παραγωγικές εταιρίες, εισαγωγείς, διανομείς, ιδιοκτήτες σημείων HORECA, bartenders και επιχειρήσεις λιανεμπορίου .

Αν είστε μέρος αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας σας προσκαλούμε να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας προκειμένου να στηρίξουμε όλοι μαζί τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας εστίασης και φιλοξενίας.

Ενημερωθείτε για τη δράση της συμμαχίας και πείτε τη γνώμη σας στα κοινωνικά μας δίκτυα. Ακόμα, επιλέγοντας Partner with Us μπορείτε να μας αποστείλετε το email σας ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση για όλες τις πρωτοβουλίες της συμμαχίας και τις εξελίξεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική κοινότητα HORECA.

Χάρτα κοινών θέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Επικοινωνία

Κρώμνης 47
Αργυρούπολη 16452
Τηλ: 210 8032809 / 6932 717375
e-mail: sp@downtown.com.gr
www.eneap.com.gr