Skip to main content

Κλαδικά Θέματα

Tα αλκοολούχα ποτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής μας ζωής και συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εθνική οικονομία αποδίδοντας σημαντικά έσοδα για το κράτος καθώς παράγουν εισόδημα και απασχόληση για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας. Στην Ελλάδα – όπως επιβεβαιώνεται και από έρευνες επίσημων φορέων- η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απολαμβάνουν τα αλκοολούχα ποτά με μέτρο και στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ζωής

Ωστόσο, τα αλκοολούχα ποτά αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο πεδίο του νομοθετικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό η Εν.Ε.Α.Π., στο πλαίσιο του σκοπού της, εργάζεται συστηματικά, ερευνά, αναλύει, τεκμηριώνει και ενημερώνει πλήρως την Πολιτεία και τις αρχές έτσι ώστε να συνεισφέρει στην πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων που έχουν τόσο οι ισχύουσες όσο και μελλοντικές πολιτικές οι οποίες διέπουν την παραγωγή και τη διάθεση των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Στην προσπάθεια αυτή προσκαλούμε όλες τις επιχειρήσεις και τους φορείς εκπροσώπησης στην εφοδιαστική αλυσίδα των αλκοολούχων ποτών, όπως επίσης και τους Έλληνες καταναλωτές να ενημερωθούν και να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας με σκοπό να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις ενώ προάγει την λελογισμένη και ασφαλή κατανάλωση.

Ενημερωθείτε για τις θέσεις και τις προτάσεις της Εν.Ε.Α.Π σχετικά με το ζήτημα “Αλκοόλ και Φορολογία”

ΑΛΚΟΟΛ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Διεκδικούμε τη μείωση του Ειδικού Φόρος Κατανάλωσης επί των αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του μέσου όρου της Ε.Ε. Αυτό θα συνεισφέρει :

  • στην καλύτερη εναρμόνιση των τιμών με το επίπεδο ζωής της χώρας εις όφελος των καταναλωτών, η μεγίστη πλειοψηφία των οποίων καταναλώνει υπεύθυνα,
  • θα μειώσει δραστικά το κόστος πρώτων υλών για την εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικότερα για τον κλάδο HORECA o οποίος αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις εξ αιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας COVID19,
  • θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό χτύπημα ενάντια στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών συνεισφέροντας στην ασφάλεια του καταναλωτή
  • Θα εξυγιάνει τον ανταγωνισμό στη χώρα μας.

Οι θέσεις μας στηρίζονται τόσο στην πολυετή εμπειρία και γνώση της αγοράς και σε τεκμηριωμένες αναλύσεις του κλάδου όσο και στα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης «Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, ΙΟΒΕ, 2020».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενημερωθείτε για τις θέσεις και τις προτάσεις της Εν.Ε.Α.Π σχετικά με το ζήτημα “Αλκοόλ και Υγεία”

ΑΛΚΟΟΛ & ΥΓΕΙΑ

Η ασφαλής και λελογισμένη κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί προτεραιότητα για την Εν.Ε.Α.Π. και κάθε εταιρία-μέλος της ξεχωριστά. Ακόμα γνωρίζουμε πως η κοινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τη διάθεση των οινοπνευματωδών ποτών καθημερινά έχει καθοριστικό ρόλο ώστε ο ενήλικος καταναλωτής να απολαμβάνει το ποτό του με μέτρο και με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν ομάδες συμπολιτών μας καθώς και περιστάσεις κατά τις οποίες επιβάλλεται πλήρης αποχή από το αλκοόλ. Ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά προτρέπουμε σε μηδενική κατανάλωση αλκοόλ :

  • τα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ,
  • γυναίκες σε εγκυμοσύνη,
  • άτομα σε φαρμακευτική αγωγή και με βάση τις οδηγίες του φαρμάκου,
  • οδηγούς και άτομα που χειρίζονται μηχανήματα,
  • πριν την εκτέλεση αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων με αυξημένη φυσική καταπόνηση
  • σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει ιατρική σύσταση αποχής από το αλκοόλ.

Η Εν.Ε.Α.Π. υποστηρίζει πως όλα τα οινοπνευματώδη ποτά, ανεξαρτήτως τύπου έχουν την ίδια επίδραση και αυτό τεκμηριώνεται καθώς κάθε μερίδα σερβιρίσματος ανεξαρτήτως ποτού περιέχει την ίδια ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

#Stirizw_HORECA

Κατά την περίοδο της πανδημίας ο κλάδος HORECA υπέστη βαρύ πλήγμα εξ αιτίας των μέτρων κατά της διασποράς COVID19. Παρά τις κρατικές ενισχύσεις, το κλείσιμο των σημείων πώλησης για μακρό χρονικό διάστημα καθώς και οι περιορισμοί στον τρόπο λειτουργίας τους δοκιμάζουν τις αντοχές και τη βιωσιμότητά τους.

Με αυτή την αφορμή η Εν.Ε.Α.Π. αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να ενώσει τη φωνή των φορέων στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας (HORECA) και να αναδείξει τα αιτήματα των επιχειρήσεων, με στόχο την βιώσιμη επανεκκίνηση σε υγιείς βάσεις. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας κεντρικοί φορείς της συμμαχίας #Stirizw_HORECA υπογράψαμε την Χάρτα Κοινών Θέσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα εστίασης και φιλοξενίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το λαθρεμπόριο των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, Ev.E.A.Π., Σεπτέμβριος 2021
Αλκοόλ και Υγεία : Θέσεις και δράσεις Υπεύθυνης Κατανάλωσης της Εν.Ε.Α.Π.
Συμμαχία #Stirizw_HORECA : Χάρτα κοινών θέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα εστίασης & φιλοξενίας (HORECA)

Επικοινωνία

Κρώμνης 47
Αργυρούπολη 16452
Τηλ: 210 8032809 / 6932 717375
e-mail: sp@downtown.com.gr
www.eneap.com.gr