Skip to main content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – 15.06.2023

Σε λειτουργία το «Lotify» η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, σχετικά με την υποχρεωτική «Τήρηση Ηλεκτρονικού Μητρώου Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών και την εφαρμογή Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών»

Με την έκδοση της Α.1077/2023 κοινής απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών και Διοικητή ΑΑΔΕ με την οποία τροποποιήθηκε η αρχική  Α.1263/2021 σχετικά με την υποχρεωτική «Τήρηση Ηλεκτρονικού Μητρώου Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών και την εφαρμογή Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών»  καθορίστηκαν  οι χρόνου έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών και του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών καθώς και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών τίθενται σε παραγωγική λειτουργία στις 15 Ιουνίου 2023

Ειδικότερα:

Α. Ως προς το Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών (Μ.Ε.Α.Π.), ημερομηνία έναρξης της εγγραφής των επιτηδευματιών, ορίζεται η 15η /6/2023.
Συνεπώς
Τα πρόσωπα, τα οποία ήδη δραστηριοποιούνται μέχρι 15/6/2023 στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων ποτών, οφείλουν να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αλκοολούχων Ποτών σε χρονικό διάστημα 90 ημερών από την ως άνω ημερομηνία (Δηλαδή από 15/6/2023 έως 15/9/2023)
Τα πρόσωπα τα οποία θα δραστηριοποιηθούν από 15/6/2023 και μετά, για πρώτη φορά, στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων ποτών, οφείλουν να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αλκοολούχων Ποτών, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έναρξης της δραστηριότητάς τους στην αρμόδια ΔΥΟ.
Με την ολοκλήρωση της καταχώρισης των στοιχείων τα υπόχρεα Πρόσωπα λαμβάνουν έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος αποτελεί τον Αριθμό Επιτηδευματία Αλκοολούχων Ποτών (Α.Ε.Α.Π.).

Β. Ως προς το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών,
τα πρόσωπα με  υποχρέωση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών από την 15η /6/2023 έως και 15η/9/2023, οφείλουν να ξεκινήσουν να καταχωρίζουν τα απαιτούμενα στοιχεία , από την 30η/10/2023
για όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα, (π.χ. επιτηδευματίας με έναρξη δραστηριότητας στις 16.09.2023),  οφείλουν έως την τριακοστή (30ή) ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα εγγραφής τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο και λήψης του μοναδικού Αριθμού Επιτηδευματία Αλκοολούχων Ποτών (Α.Ε.Α.Π.), να καταχωρίζουν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης τα απαιτούμενα στοιχεία.

Υπόχρεα πρόσωπα εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών.
Σύμφωνα με την  κοινή απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών και Διοικητή ΑΑΔΕ, υποχρέωση εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο επιτηδευματιών αλκοολούχων ποτών έχουν οι επιτηδευματίες οι οποίοι ασκούν οποιαδήποτε από τις κάτωθι δραστηριότητες που αφορούν σε έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά, δηλαδή :
παράγουν, εισάγουν, παραλαμβάνουν από άλλα κ-μ, ή διαθέτουν τα προϊόντα μέσω χονδρικής πώλησης στο εσωτερικό της χώρας και ταυτόχρονα διαθέτουν Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (κύριας ή και δευτερεύουσας) που εμπίπτουν στον κλάδο χονδρικού εμπορίου.

Διαδικασία και χρόνος καταχώρισης στοιχείων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών

Τα υπόχρεα πρόσωπα καταχωρίζουν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης (με βάση την ένδειξη παρτίδας- lot number) του εκάστοτε προϊόντος τα ακόλουθα στοιχεία:
I. Τη νόμιμη ονομασία προϊόντος,
II. την ένδειξη παρτίδας προϊόντος, στην περίπτωση που η ένδειξη παρτίδας προϊόντος καταλήγει σε ώρα, λεπτά και δευτερόλεπτα στο σύστημα καταχωρίζεται μόνο ο αναγνωριστικός αριθμός χωρίς τα στοιχεία της ώρας,
III. την εμπορική ονομασία προϊόντος και τυχόν διακριτικές ενδείξεις αυτού,
IV. την ποσότητα με βάση τον ονομαστικό όγκο του περιεχόμενου προϊόντος στην προσυσκευασία (φιάλη),
V. το είδος της συναλλαγής ήτοι παραγωγή/μεταποίηση/αγορά/επιστροφή (εισερχόμενη ένδειξη παρτίδας), πώληση/αποστολή (εξερχόμενη ένδειξη παρτίδας),
VI.  το είδος του παραστατικού εισόδου/εξόδου και τα στοιχεία αυτού, ήτοι τον αριθμό του δελτίου παραγωγής, του τιμολογίου ή παραστατικού στοιχείου διακίνησης των άρθρων 5 και 9 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), κατά περίπτωση ανάλογα με το είδος της συναλλαγής (εισερχόμενη ένδειξη παρτίδας/εξερχόμενη ένδειξη παρτίδας ),
VII. την ημερομηνία της συναλλαγής (ημερομηνία παραγωγής/μεταποίησης, αγοράς/επιστροφής, πώλησης ή αποστολής),
VIII. τα στοιχεία της επιχείρησης παραγωγής, πώλησης ή αγοράς (στοιχεία προμηθευτή – παραλήπτη).

Τα υπόχρεα πρόσωπα (που παράγουν,  εισάγουν, παραλαμβάνουν από άλλα κ-μ) καταχωρίζουν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών τις ημερήσιες κινήσεις, με βάση την ένδειξη παρτίδας και λοιπά στοιχεία του εκάστοτε προϊόντος, εισερχομένων/ εξερχομένων έτοιμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημέρα της σχετικής κίνησης (παραγωγής, μεταποίησης, αγοράς/παραλαβής/εισαγωγή, πώλησης, επιστροφής).
Επισημαίνεται ότι, τα υπόλοιπα υπόχρεα πρόσωπα (που διαθέτουν τα προϊόντα μέσω χονδρικής πώλησης στο εσωτερικό της χώρας) , υποχρεούνται να καταχωρίζουν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών τις ημερήσιες κινήσεις μόνο των εξερχόμενων έτοιμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Διευκρινίζεται ότι, η καταχώριση των ημερήσιων κινήσεων εξερχομένων έτοιμων προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αφορούν τις χονδρικές πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας (π.χ για τις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών προς εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών δεν υφίσταται υποχρέωση καταχώρισης στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών).
Προς διευκόλυνση των συναλλασσομένων έχει αναρτηθεί  εγχειρίδιο χρήσης σχετικά με την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών καθώς και την καταχώριση στοιχείων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταυτοποίησης Αλκοολούχων Ποτών, στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Επικοινωνία

Κρώμνης 47
Αργυρούπολη 16452
Τηλ: 210 8032809 / 6932 717375
e-mail: sp@downtown.com.gr
www.eneap.com.gr