Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλκοόλ? όχι απόψε οδηγώ
Η ΕΝ.Ε.Α.Π. (τότε ΕΕΟΠ) έγινε αρχικά χορηγός και στη συνέχεια «συνδιοργανωτής φορέας» της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ (Bob Campaign).

Η εκστρατεία αυτή άρχισε οργανωμένα στο Βέλγιο το 1995. Το 2001 οι Βελγικές ζυθοποιίες συμπράχθηκαν με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας του Βελγίου (IBSR), για τη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις και ενέργειες ενημέρωσης κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Επίσης την ίδια χρονιά κατά τη διάρκεια της Βελγικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βελγικό Υπουργείο Κίνησης και Μεταφορών, ανέπτυξε την πρωτοβουλία για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ελλάδος, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Στην Ελλάδα το συντονισμό στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης έχει αναλάβει από το 2001 το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το Ι.Μετ. (Ινστιτούτο Μεταφορών) έχοντας ως πρότυπο τις προδιαγραφές που έχουν τηρηθεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, σκοπεύει διαμέσου της υλοποίησης της πανευρωπαϊκής εκστρατείας στη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Στόχος του είναι η αφύπνιση της δημόσιας συνείδησης κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, με ταυτόχρονη προσαρμογή εκπαιδευτικών εργαλείων στις σχολές οδήγησης και στη βασική σχολική εκπαίδευση.

Η επιτυχία της ενημερωτικής εκστρατείας βασίζεται στην ενημέρωση του κοινού με ακλόνητα επιχειρήματα και επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς και με σειρά μετρήσεων-αποδεικτικών στοιχείων του ολέθριου συνδυασμού αλκοόλ και οδήγησης. Η ΕΝ.Ε.Α.Π. (τότε ΕΕΟΠ) συμμετείχε ως χορηγός στην καμπάνια για τη χρονική περίοδο 2003-2004. Μέρος της χορηγίας ήταν και η παραγωγή 600.000 sous-verres με το μήνυμα της καμπάνιας, τα οποία διανεμήθηκαν από τις εταιρείες-μέλη της Ένωσης σε χώρους κατανάλωσης και πώλησης οινοπνευματωδών ποτών.

Τα ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα της καμπάνιας οδήγησαν την Ένωση Επιχειρήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών στην απόφαση συμμετοχής της στο εν λόγω πρόγραμμα για τη χρονικήπερίοδο 2004-2005 ως «συνδιοργανωτής φορέας».

Στη συνέχεια εταιρίες μέλη της ΕΝ.Ε.Α.Π. έχουν διοργανώσει τις δικές τους καμπάνιες για ασφαλή οδήγηση.