Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι είναι
Είναι η αυτοσχέδια παραγωγή  ποτών που γίνεται σε παράνομα εργαστήρια με εμπειρικό τρόπο. Στην παρασκευή τους έχουν πιθανόν χρησιμοποιηθεί τεχνητές αρωματικές ουσίες καθώς και παράνομα οινόπνευμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα). Ο τρόπος παρασκευής και το αποτέλεσμα - τόσο το γευστικό, όσο και το από άποψη ασφάλειας του καταναλωτή -  είναι απολύτως αβέβαιο.

Αυτό το ποτό, λόγω των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, μπορεί να αποδειχθεί και πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Είναι επίσης παράνομo και ο παραβάτης διώκεται για σειρά σοβαρών παραβάσεων σε βαθμό κακουργήματος.

Οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει πρόσφατα παράνομα εργαστήρια στην  Ελλάδα, ούτε το Γενικό Χημείο έχει επισημάνει τέτοια δείγματα. Υπάρχει όμως η φημολογία ότι λειτουργούν παρόμοια  παράνομα εργαστήρια σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Η ΕΝ.Ε.Α.Π. έχει ζητήσει από τις αρχές τη θέσπιση ένος συστήματος ελέγχου των εισαγωγών από όσους δεν είναι επίσημοι εισαγωγείς οίκων του εξωτερικού.